De 3 mest almindelige tandskader indenfor sport

Følg med hos Sydvestjysk Fugleforening

De 3 mest almindelige tandskader indenfor sport

Sportsskader er ganske almindelige. Faktisk er de en iboende risiko forbundet med næsten enhver atletisk indsats. Mens knækkede knogler, revne ledbånd og hjernerystelser har en tendens til at få mere opmærksomhed på grund af de omfattende måder, de påvirker dit liv på, er tandskader lige så almindelige i sportsgrene.

Mens nogle af disse tænder øjeblikkeligt bliver slået ud på grund af traumet i din mund, er det også meget almindeligt at opretholde en anden tandskade, der resulterer i tandsvigt, hvis den ikke behandles rettidigt. Af denne grund er det vigtigt at besøge din tandlæge og få ordnet tænder efter sportsskader

Herunar har vi samlet en guide over de 3 mest almindelige tandskader indenfor sport.

Knækkede eller revnede tænder

En revnet tand er en almindelig skade efter et vedvarende mundtraume i en sportsbegivenhed. Undertiden kan disse revner være temmelig mindre, mens andre tilfælde involverer alvorlige brud, der kan bringe den tænde på lang sigt i fare.

Langsgående revner i tandens emalje, giver typisk ikke en høj risiko for tab af tænder. Ofte er disse mindre revner ikke forbundet med smerter, og du bliver muligvis ikke opmærksom på problemet før din næste tandlægekontrol. Det er dog stadig vigtigt at reparere disse revner med en tandkrone for at gendanne tandens styrke og integritet.

I mere alvorlige tilfælde kan du muligvis opretholde et brud, der starter ved tandens krone og strækker sig nedad. Disse brud kan resultere i følgende symptomer:

 • Skarp smerte, når du bider eller tygger
 • Intermitterende tandsmerter
 • Smerter, når du spiser eller drikker mad og drikke, der enten er meget varmt eller meget koldt
 • Tab af en del af tandens emalje, hvor det indre lag. Hvis bruddet strækker sig over tanden, kan det påvirke spidsen af tanden. Hvis dette sker, kan tanden muligvis trækkes ud, eller du kan kræve en rodfæstelse for at undgå en alvorlig infektion.

Frakturerede rødder

Din tand er ikke det eneste, der kan blive brudt under en sportsskade. Det er også muligt for tandens rod at blive brudt. Dette forekommer hyppigst, når revnen starter ved kanten af ​​roden og bevæger sig i retning af tandens tygeflade. Frakturerede rødder er ofte ikke synlige, så du er muligvis ikke opmærksom på problemet, før du udvikler en infektion.

Rodfrakturer varierer i sværhedsgrad baseret på hvor revnen er placeret langs roden. Du har brug for en rodkanal for at reparere den beskadigede rod og forhindre, at en infektion udvikler sig. Jo før du gennemgår en rodkanal, desto mindre er sandsynligheden for, at du mister tanden.

Tandindtrængen

I sjældne tilfælde kan du udvikle en tandindtrængen. Dette sker, når tanden køres tilbage i kæbenbenet. Tandindtrængen kan resultere i alvorlige problemer, herunder:

 • Ødelæggelse af tandmassen
 • Afkortning af roden, der forekommer i cirka 70% af tandindtrængen
 • Ankylose, en tilstand der opstår, når roden smelter sammen med den alveolære knogle

Det kan dog ske at det absolut ingen problemer at få rettet tænder efter en skade, men du bør altid søge tandlæge for at rådgive dig yderligere omkring det bedste du kan gøre.

Kommentarer: 5

 1. Arthur B. siger:

  Sydvestjyskfugleforening.dk – Konge artikel, Det sku lækkert Venligste hilsner. Arthur

 2. Hugo A. H siger:

  Howdi
  Det sku meget lækkert Hugo

 3. Emilie A. siger:

  Hej med jer,, Sydvestjyskfugleforening.dk
  Virkelig spændende læsning Venligste hilsner fra. Emilie A.

 4. Frida V. siger:

  Hejsa
  Har i behov for flere skribenter? På forhånd tak, Frida V.

 5. Malthe H. siger:

  Sydvestjyskfugleforening.dk Hullehøj, Helt vildt godt
  Kærligst. Malthe

Tilføj din kommentar