Hvem får typisk karsprængninger i huden?

Følg med hos Sydvestjysk Fugleforening

Hvem får typisk karsprængninger i huden?

Indholdsfortegnelse

Især for den kvindelige del af befolkningen er det en helt almindelig og normal ting, at der med alderen vil komme sprængninger af kar, som blandt andet kan ses på benene.

Det varierer fra person til person, hvordan disse ser ud, men typisk vil du let kunne genkende dem. Hvor store og hvilken farve, karsprængningerne har, varierer. Men de er enten røde eller mere blålige, og nogle gange kan de også næsten se sorte ud. Størrelsen veksler også lidt – de kan fremstå som helt tynde og fine linjer eller de kan også være mere tykke og kraftige.

Hvem rammes typisk?

Det er som sagt fuldstændig naturligt og normalt at få karsprægninger som en del af det at blive ældre og at have levet sit liv.

Især hvis du er kvinde vil du sikkert ret hurtigt i dit liv opleve at få karsprægninger et eller flere steder på kroppen, og med alderen kommer der så typisk flere til. Dit køn spiller altså en væsentlig rolle for, hvor sandsynligt det er, at du udvikler karsprægninger. Det er nemlig primært kvinder, som får sprægninger af deres blodkar. 

Herudover spiller genetik også ind – det er altså arveligt, hvor mange karsprægninger du fr. Det er simpelthen genetisk nedarvet. Samtidig spiller miljø dog også ind, og altså har blandt andet din livsstil en betydning for hvornår du får karsprægninger og hvor mange karsprængninger, du får og i hvor høj grad.

Din vægt er en af de faktorer, der spiller ind i udviklingen af karsprængninger. Hvis du er overvægtig er det mere sandsynligt at du vil få karsprægninger. 

Dit arbejde har også en betydning. Hvis du har stillesiddende arbejde, hvor du tilbringer store dele af dagen med at sidde ned for eksempel foran en computer, ja så er det altså mere sandsynligt at du får karsprængninger. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du også uden for arbejdstiden er meget stillesiddende. Her kan det altså være en god idé at komme op og få rørt kroppen og mærke blodet løbe rundt i kroppen, hvis du gerne vil undgå for mange karsprægninger.

Sol har også en indvirkning på udviklingen af karsprægninger – hvis du bliver meget eksponeret for sol.

Desuden er graviditet også en belastning, ligesom overvægt, som forøger sandsynligheden for at kar i for eksempel benene sprænger.

Hvis du har karsprægninger, som du føler dig meget belastet af enten fysisk eller psykisk, så er der naturligvis måder at fjerne dem på. Du kan altså overveje, om det er nødvendigt for dig at foretage indgreb, for eksem en skleroseringsbehandling, for at fjerne karsprængningerne.

 

Kommentarer: 2

 1. William D. siger:

  Hejsa – Sydvestjyskfugleforening.dk
  Hvem har skrevet artiklen? Der står bare “sydvestjyskfugleforening.dk” som udgiver. Jeg tænker ift. skribentens navn?
  William

 2. Ellen S. W. siger:

  Sydvestjyskfugleforening.dk Hawdy, Kan man sende indhold til jer som i kan skrive om?
  På forhånd tak. Ellen S. W.

Tilføj din kommentar